Print Page
Increase font sizeReset font sizeDecrease font size

Βιογραφικά στοιχεία ομιλητών ημερίδας

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Χρήστος Ζαμπίρας

 

Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ)

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Δίπλωμα Μηχανολόγου – Ηλεκτρολόγου
Επαγγελματική εμπειρία: Από το έτος 2012 εκτελούσε καθήκοντα Αναπληρωτή Αντιπροέδρου της ΑΔΑΕ μέχρι τον διορισμό του ως Πρόεδρο της ΑΔΑΕ την 21.3.2016 (ΦΕΚ 151/ 21.3.2016). Εκπαιδευτικός Σύμβουλος για θέματα τηλεπικοινωνιακών σεμιναρίων στην ΟΤΕACADEMY Α.Ε. (2007 - 2011). Υπεύθυνος Τμήματος Τεχνολογίας & Εφαρμογών, Διευθυντής Τεχνολογίας και Ανάπτυξης, Διευθυντής Τηλεπικοινωνιακού Δικτύου της OTEnet A.E. (1998 - 2006). Στέλεχος ΟΤΕ Α.Ε. (1975 - 1998).

 


Κωνσταντίνος Μασσέλος

Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών &  Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος είναι Πρόεδρος της ΕΕΤΤ. Είναι Καθηγητής Σχεδίασης Υπολογιστικών Συστημάτων στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου  Πελοποννήσου, στο οποίο εργάζεται από το 2006. Επίσης, είναι επικεφαλής της σχετικής ερευνητικής ομάδας. Διετέλεσε Πρύτανης του ανωτέρω  πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών.  Διετέλεσε Honorary Lecturer στο Department of Electrical Engineering and Electronics, του Imperial College. Εργάσθηκε στην εταιρεία INTRACOM, σε έργα έρευνας και ανάπτυξης συστημάτων ασύρματων επικοινωνιών. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό έργων έρευνας και ανάπτυξης και έχει εμπειρία ως σύμβουλος στη βιομηχανία, σε εταιρείες start-up και σε δημόσιους οργανισμούς και συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας σε αξιολογήσεις προτάσεων χρηματοδότησης και ερευνητικών έργων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διετέλεσε Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του European Cοoperation in Science and Technology. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 120 άρθρα σε διεθνή περιοδικά, συνέδρια και συλλογικούς τόμους. Είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) από το University of Manchester Institute of Science and Technology και διδακτορικού διπλώματος από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του, σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο Inter-university Micro Electronics Centre (IMEC) στο Βέλγιο, όπου ήταν ερευνητής.

Κωνσταντίνος Μενουδάκος

Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ)

Ο Κωνσταντίνος Φ. Μενουδάκος, Επίτιμος Πρόεδρος του ΣτΕ, είναι Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ.). Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ. Είναι επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ από το 2001-2012 (Πρόεδρος Ε ́ Τμήματος 2003-2012) και Πρόεδρος από το 2012-2013. Επίσης, διετέλεσε Διευθυντής σπουδών και Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Κατείχε θέση Προϊσταμένου του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης (1998-2001). Είναι επιστημονικός υπεύθυνος της νομικής επιθεώρησης «Νόμος και Φύση» και Πρόεδρος επιστημονικών σωματείων με αντικείμενο το περιβάλλον και τη χωροταξία. Υπήρξε Πρόεδρος του σωματείου  «Εταιρία  Ελλήνων  Δικαστικών  Λειτουργών  για  τη  Δημοκρατία  και  τις Ελευθερίες» (1998-2007). Έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια και είναι συγγραφέας μεγάλου αριθμού δημοσιεύσεων με αντικείμενο κυρίως τη δικαιοσύνη, το περιβάλλον και τη χωροταξία, καθώς και την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Ιωάννης Ταφύλλης

Διευθυντής Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ)

Ο Γιάννης Ταφύλλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δεσκάτη Γρεβενών. Φοίτησε στo Tμήμα Ιπτάμενων της Σχολής Ικάρων και στη συνέχεια απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Essex της Αγγλίας, με εξειδίκευση στην ανάλυση και σχεδίαση πληροφοριακών συστημάτων υψηλών απαιτήσεων. Υπηρέτησε στην Ελληνική Αεροπορία για εικοσιπέντε έτη, αρχικά ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών και στη συνέχεια ως επιτελής και επικεφαλής του φορέα για τη σχεδίαση και ανάπτυξη της υποδομής των Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν το επιχειρησιακό έργο της Αεροπορίας.
Διετέλεσε Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Λογισμικού των Ιπταμένων RADARAWACS του NATO στη Γερμανία. Στη διάρκεια της καριέρας του στην Αεροπορία του απονεμήθηκαν πέντε τιμητικές διακρίσεις. Εργάστηκε ως πολιτικό προσωπικό στο ΝΑΤΟ και ειδικότερα στο Στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Ευρώπης, με την ιδιότητα του Αρχιμηχανικού και Συμβούλου Πληροφορικής, έχοντας την ευθύνη για τη σχεδίαση και υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας. Επιπλέον, ανέλαβε την υλοποίηση εκτενών προγραμμάτων εκπαίδευσης σε χώρες του προγράμματος «Σύμπραξη για την Ειρήνη», για υποδομές και τεχνολογίες αιχμής στον τομέα Διοίκησης και Ελέγχου. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως Σύμβουλος και Τεχνικός Διευθυντής σε εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής.

Γεώργιος Παπαπροδρόμου

 

Ταξίαρχος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ο Ταξίαρχος Γεώργιος Παπαπροδρόμου γεννήθηκε  στα Γιαννιτσά Πέλλας.  Κατετάγη στην Ελληνική Αστυνομία το 1984. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και απόφοιτος της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατόπιν διετούς εκπαιδεύσεως στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών απέκτησε την ειδικότητα του Δικαστικού Γραφολόγου τυγχάνοντας και ιδρυτής του Εργαστηρίου Δικαστικής Γραφολογίας στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Σχολής Μετεκπαίδευσης & Επιμόρφωσης. Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Υπηρέτησε σε πολλές υπηρεσίες και τοποθετήθηκε στην νέο-ιδρυθείσα Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος ως Διευθυντής. Σήμερα υπηρετεί στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας ως Διευθυντής.  Έχει συμμετάσχει σε σειρά συναντήσεων, συνεδρίων και ημερίδων της EUROPOL (European Cybercrime Centre -ΕC3- ), ως ομιλητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ακαδημαϊκά-πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε συνέδρια παγκόσμιας εμβέλειας.  Είναι μέλος του European Cybercrime Task Force (EUCTF). Έχει εκπαιδευτεί στην οργάνωση και διοίκηση, στις νέες τεχνολογίες πληροφορικής κι επικοινωνιών (ΤΠΕ), σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, πολιτικής προστασίας, ριζοσπαστικοποίησης και σε θέματα ΟΚΑΝΑ. Έχει διδάξει σε  διάφορες σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, σε σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

 


 Α' ΕΝΟΤΗΤΑ:  Τεχνολογικές εξελίξεις και απόρρητο των επικοινωνιών

Συντονισμός: Μιχάλης Σακκάς 

 Αντιπρόεδρος της ΑΔΑΕ

Ο Μιχάλης Σακκάς είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Εργάστηκε ως Τηλεπικοινωνιακός Μηχανικός στον ΟΤΕ, ως Τεχνικός Διευθυντής και Σύμβουλος Τηλεπικοινωνιών σε επιχειρήσεις του κλάδου και ως Καθηγητής σε Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές. Διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στον ΟΤΕ, Γενικός Γραμματέας στα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, Γραμματέας του Κοινοβουλευτικού Τομέα Μεταφορών-Επικοινωνιών, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΘΕΛ και Πρόεδρος του ΟΑΣΑ. Υπήρξε Τεχνικός Σύμβουλος στην Εθνική Επιτροπή της Βουλής για την Προστασία του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Διετέλεσε Μέλος και Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τον Τομέα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.  Διετέλεσε επί σειρά ετών αιρετό Μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και του Κεντρικού Πειθαρχικού του Συμβουλίου, καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Τηλεπικοινωνιακών Μηχανικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FITCE).  Υπήρξε εκδότης και συντάκτης σε τεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Έχει συγγράψει δύο βιβλία και έχει επιμεληθεί αρκετών άλλων. Επίσης, μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά (τεχνικά και οικονομικά) περιοδικά.

Λέανδρος Μαγλαράς

Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας Επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής

Ο Δρ Λέανδρος Μαγλαράς έλαβε το B.Sc. πτυχίο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το 1998, M.Sc. στη Βιομηχανική Παραγωγή και Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2004, M.Sc. και Διδακτορικό δίπλωμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Βόλου, το 2008 και το 2014 αντίστοιχα και 2ο διδακτορικό τίτλο στην ασφάλεια βιομηχανικών δικτύων από το πανεπιστήμιο του Huddersfield το 2018. Είναι σήμερα επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Ασφάλειας της Cyber της Ελλάδας και επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Πληροφορικής του Πανεπιστημίου De Montfort στο Ηνωμένο Βασίλειο Είναι συγγραφέας περισσότερων από 80 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά κι συνέδρια και είναι ανώτερος μέλος του IEEE.

Λούις Μαρίνος

Ειδικός για θέματα ανάλυσης κυβερνοαπειλών και κινδύνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA)

Ο Λούις Μαρίνος είναι στέλεχος του ENISA με μακρόχρονη εμπειρία στην ανάλυση κινδύνων και κυβερνοαπειλών καθώς και γνώση υλοποίησης και διαχείρισης συστημάτων κυβερνοασφάλειας και ασφάλειας πληροφοριών. Είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος για την ανάλυση αναδυόμενων απειλών και καταγραφή του τοπίου κυβερνοαπειλών του ENISA. Πέραν της συγγραφής του ENISA Threat Landscape, είναι και συντονιστής της αντίστοιχης διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων που συνοδεύουν την δουλειά του ENISA.  

Χρήστος Καψάλης

Καθηγητής ΕΜΠ, πρώην μέλος της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ

 Ο καθηγητής Χ. Ν. Καψάλης, γεννήθηκε το 1956 στο Ναύπλιο. Απέκτησε Δίπλωμα Μηχανολόγου & Ηλεκτρολόγου Μηχανικού το 1979 από το τμήμα Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγωντου ΕΜΠ, Πτυχίο Οικονομικών από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ το 1983 και Διδακτορικό Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ του 1985. Είναι Καθηγητής στη σχολή ΗΜΜΥ του ΕΜΠ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ασυρμάτου και Επικοινωνίας Μεγάλων Αποστάσεων (ΕΑΕΜΑ) της ίδιας σχολής, στην οποία και διδάσκει τα μαθήματα των Κεραιών, των Ασύρματων Ζεύξεων, των Δορυφορικών Επικοινωνιών και της Ηλεκτρομαγνητικής Συμβατότητας. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι οι Κεραίες, οι Ασύρματες Ζεύξεις, η Διάδοση Ηλεκτρομαγνητικών Κυμάτων, η Ηλεκτρομαγνητική Συμβατότητα, η Διαχείριση Ασύρματων Πόρων, ο σχεδιασμός και η βελτιστοποίηση Ασύρματων Δικτύων και η μελέτη των Μαγνητικών Πεδίων διαστημικώναποστολών. Έχει επιβλέψει πάνω από 20 Διδακτορικές Διατριβές και πάνω από 200 Διπλωματικές Εργασίες.  Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 250 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, έχει συγγράψει 6 βιβλία ενώ έχει συμμετάσχει και σε πάνω από 50 επιστημονικά προγράμματα (projects).

Χρήστος Καλλονιάτης

      

 Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μέλος της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ    

Ο Χρήστος Καλλονιάτης υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι διευθυντής του εργαστηρίου «Τεχνολογίες Προστασίας της Ιδιωτικότητας και Εφαρμογές πληροφορικής στις Κοινωνικές Επιστήμες» και αναπληρωματικό μέλος της ολομέλειας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάλυση και μοντελοποίηση απαιτήσεων ασφάλειας και ιδιωτικότητας σε παραδοσιακά πληροφοριακά συστήματα καθώς και σε περιβάλλοντα νεφοϋπολογιστικής, τις τεχνολογίες προστασίας της ιδιωτικότητας καθώς και τα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικότητας σε πολιτισμικά πληροφοριακά συστήματα. Είναι συγγραφέας σε πάνω από 80 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια με κριτές, είναι επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και μέλος συντακτικής και οργανωτικής επιτροπής γνωστών επιστημονικών συνεδρίων και περιοδικών.

 Παναγιώτης Τρακάδας 

 Αν. Καθηγητής ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας


Ο Παναγιώτης Τρακάδας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. το 1997 και απέκτησε διδακτορικό τίτλο το έτος 2001 από το ίδιο ίδρυμα. Από τον Οκτώβριο του 2001 έως τον Ιούλιο του 2004 εργάστηκε στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (Ε.Α.Β.) ως Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ΣΕΖΜ ΕΡΜΗΣ, με αντικείμενο τη σχεδίαση, αναβάθμιση, εγκατάσταση και δοκιμή ασύρματου τηλεπικοινωνιακού συστήματος για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Ελληνικού Στρατού. Από τον Ιανουάριο του 2005 έως τον Μάρτιο 2018 εργάστηκε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών σαν Ειδικό Επιστημπνικό Προσωπικό, διατελώντας Προϊστάμενος Τμήματος Κινητών Επικοινωνιών και Αν. Προϊσταμένου της Διεύθυνσης ΔΥΑΤΥ. Από τον Μάρτιο 2018 κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 70 επιστημονικές εργασίες σε περιοδικά, συνέδρια και βιβλία.

 Ιωάννης Ψαλλίδας

Διευθυντής, Διεύθυνση Διασφάλισης Υποδομών, Απορρήτου Υπηρεσιών και Εφαρμογών Διαδικτύου, ΑΔΑΕ

Ο Ιωάννης Ψαλλίδας γεννήθηκε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας το 1969. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης με εξειδίκευση στις Τηλεπικοινωνίες. Επαγγελμα

τικά ξεκίνησε με έρευνα στην ανάπτυξη  δικτύων ΑΤΜ στο πανεπιστήμιο από όπου αποφοίτησε. Στην Ελλάδα ξεκίνησε να εργάζεται από το 1997 στην Siemens Ελλάδος όπου ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό δικτυακών λύσεων για πελάτες της. Μετέπειτα εργάστηκε σε startup  τηλεπικοινωνιακούς παρόχους καταλήγοντας με θητεία έξη χρόνων ως  Διευθυντής Ανάπτυξης Προϊόντων στην εταιρία OTEGlobe. Από το 2008 είναι  προϊστάμενος στην Διεύθυνση Υποδομών, Απορρήτου Υπηρεσιών και Εφαρμογών Διαδικτύου της ΑΔΑΕ. Είναι κάτοχος των πιστοποιήσεων ασφάλειας CISSP του οργανισμού (ISC)², και  CISA, CRISC, COBIT5F του οργανισμού ISACA.

Πέτρος Σταμούλης

Επιθεωρητής ασφάλειας, Διεύθυνση Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας από Έκνομες Ενέργειες

Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Ο Πέτρος Σταμούλης υπηρετεί στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) επί τριάντα περίπου έτη ως αερολιμενικός  υπάλληλος-τα τελευταία εννέα περίπου έτη στην Διεύθυνση Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας από Έκνομες Ενέργειες ως Επιθεωρητής Ασφαλείας με ειδικότητα στο αεροπορικό φορτίο.

Αριστείδης Μισαηλίδης

Διευθυντής, Διεύθυνση Διασφάλισης Απορρήτου Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, ΑΔΑΕ

Ο Αριστείδης Μισαηλίδης  διορίστηκε  Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διασφάλισης Απορρήτου Ταχυδρομικών Υπηρεσιών της ΑΔΑΕ τον Ιούλιο του 2010 και υπηρετεί σε αυτή την θεση μέχρι και σήμερα. Επί 25ετία ήταν διευθυντικό στέλεχος στον τομέα των επικοινωνιών στις εταιρίες Alberta Government Telephones του Καναδά, και Nortel Networks σε Καναδά, ΗΠΑ, Γερμανία, και Ελλάδα. Στην Ελλάδα, διετέλεσε Διευθυντής Major Accounts στην θυγατρική του ΟΤΕ - OTEGlobe  και σύμβουλος  του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ σε θέματα GSM-R. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Electrical Engineering  του Dalhousie University of Canada και κατέχει πτυχίο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών/Μηχανικών Υπολογιστών.

 


Β' ΕΝΟΤΗΤΑ: Νομικά και κανονιστικά ζητήματα της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών

Συντονισμός: Δρ. Αικατερίνα  Παπανικολάου

Δικηγόρος, Μέλος της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ

Η Δρ. Αικατερίνα Παπανικολάου είναι δικηγόρος, μέλος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών από τον Απρίλιο του 2016. Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με προπτυχιακές σπουδές στο Νομικό τμήμα, της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (υπότροφος ΙΚΥ). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της,  με υποτροφία του «Ιδρύματος Ωνάση», στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Panthéon – Assas, Paris II, απ’ όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Δημόσιο Δίκαιο (DEA de droit public interne), με θέμα La justice constitutionnelle : Italie – Grèce, Préface du professeur Claude Goyard, Paris, L.G.D.J., 1997. Ακολούθως, στο ίδιο πανεπιστήμιο και με υποτροφία του «Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη», ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή, υπό την εποπτεία του καθηγητή Claude GOYARD, με θέμα Le contrôle de la constitutionnalité des lois en droit public hellénique (l’ article 93.4 de la constitution hellénique). Υπήρξε ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη και στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθώς επίσης και Νομική Σύμβουλος στο Υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, Αντιπρόεδρος στην Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ και μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, μελέτες και βιβλιοκρισίες.

 Νικόλαος Μαρκόπουλος

 

Πάρεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας

Αναπληρωτής Διευθυντής από το έτος 2015 του Νομικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας
Πτυχιούχος  του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας  Διοίκησης  της Σχολής Ν.Ο.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών (1993). Πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Ν.Ο.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών (1997).Απόφοιτος της 6ης σειράς της Εθνικής Σχολής Δικαστών (2001).
Υπηρέτησε στο βαθμό του  Εισηγητή του Συμβουλίου της Επικρατείας  από το 2001 έως το 2010.
Προήχθη στο βαθμό του Παρέδρου  του Συμβουλίου της Επικρατείας το έτος 2010. Γενικός Γραμματέας της  Ένωσης  Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας  τη διετία 2006-2008. Διδάσκων στην Εθνική Σχολή Δικαστών τα έτη 2012-2016. Πρόεδρος της  νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την ενσωμάτωση στην εθνική έννομη τάξη της Οδηγίας 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2009, κατά το μέρος που αφορά την τροποποίηση της Οδηγίας 2002/58/ΕΚ, σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (Ν. 4070/2012). Συγγραφέας του βιβλίου «Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Προμηθειών» (Εκδ. Σάκκουλας, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, 2004). Συγγραφέας  της ερμηνευτικής ανάλυσης  του άρθρου 14 του Συντάγματος για την ελευθερία του λόγου στο συλλογικό έργο («Σύνταγμα, κατ’ άρθρο ερμηνεία», εκδ. Σάκκουλας, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, 2017) και πολλές δημοσιεύσεις στο νομικό τύπο.

Γιώργος Γιαννόπουλος

Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

 Ο Γιώργος Γιαννόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο «Νομική Πληροφορική». Από το 2015 διευθύνει το Εργαστήριο Νομικής Πληροφορικής της Νομικής Σχολής. Σπούδασε νομικά στη Νομική Αθηνών και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με υποτροφία του ΙΚΥ στο Πανεπιστήμιο Λονδίνου (Queen Mary College) με αντικείμενο την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία λήψης νομικών αποφάσεων. Έχει επίσης, επαγγελματικές πιστοποιήσεις προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και ανάλυσης συστημάτων. Το 1996-1997 ήταν Senior Research Fellow στο Πανεπιστήμιο Λονδίνου όπου πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα με αντικείμενο το δίκαιο και τις νέες τεχνολογίες. Το 1998 ήταν Senior Lecturer στο Πανεπιστήμιο Westminster. Το 1999 εξελέγη Ειδικός Επιστήμονας και το 2004 Λέκτορας στη Νομική Αθηνών με αντικείμενο τη Νομική Πληροφορική. Είναι Δικηγόρος Αθηνών.

Βασίλειος Κονδύλης

Επίκουρος Καθηγητής  Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών


Προπτυχιακές σπουδές στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).Μεταπτυχιακές σπουδές για την απόκτηση Διπλώματος Εμπεριστατωμένων Σπουδών (D.E.A.) στο Δημόσιο Δίκαιο, στο Πανεπιστήμιο Παρίσι Ι, Πάνθεο-Σορβόννη.Διδακτορικές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Παρίσι Ι, υπό την εποπτεία του Καθηγητή Georges Dupuis, με θέμα διατριβής «Le principe de neutralité dans la Fonction Publique», Παρίσι, L.G.D.J., 1994, στη σειρά «Bibliothèque de droit public», τόμος 168 (560 + XXXVIII σ.) Από τον Σεπτέμβριο του 2013 είναι Επίκουρος Καθηγητής  Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Τομέας Δημοσίου Δικαίου). Από τον Ιανουάριο του 2015, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Πυρηνικής Ενέργειας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (Ο.Ο.Σ.Α.). Από τον Ιανουάριο του 2012 είναι μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.). Από τον Ιανουάριο του 2004 είναι Νομικός Σύμβουλος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Από τις 20-3-1995 έως τις 6-10-2000 διετέλεσε Εισηγητής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ ήδη ΔΕΕ). Έχει δημοσιεύσει, εκτός της διδακτορικής του διατριβής (στη γαλλική γλώσσα), δύο μονογραφίες (στην ελληνική) και μία μονογραφία (στην αγγλική).  Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 60 άρθρα, μελέτες, βιβλιοκρισίες-βιβλιοπαρουσιάσεις, σχόλια αποφάσεων ελληνικών, σε διάφορα ελληνικά και ξένα νομικά περιοδικά ή έχουν συμπεριληφθεί σε τιμητικούς τόμους.

Γεώργιος Ν. Τριανταφύλλου

Επίκουρος Καθηγητής  Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών


Ο Γεώργιος Τριανταφύλλου είναι Επίκουρος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και άρθρα σχετικά με ζητήματα του εγχώριου και διεθνούς ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας. Έχει συμμετάσχει σε πολλές Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ποινικού Δικαίου.

Ηλίας Θεοδωράτος

Νομικός Σύμβουλος ΑΔΑΕ, Δικηγόρος, Δρ. Νομικής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης

Ο Ηλίας Θεοδωράτος του Παρασκευά είναι νομικός σύμβουλος της ΑΔΑΕ από το έτος 2006, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, διδάκτωρ στο Διοικητικό Δίκαιο του Πανεπιστημίου Παρίσι Ι της Σορβόννης με θέμα διδακτορικής διατριβής: «Ορθολογισμός και νομιμότητα της διοικητικής δράσης», υπότροφος του Ιδρύματος Μιχ. Στασινόπουλου, ασκηθείς στο ΣτΕ και διατελέσας νομικός σύμβουλος σε πληθώρα Υπουργείων και Οργανισμών. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει συγγράψει άρθρα και έχει προβεί σε δημοσιεύσεις σε περιοδικά του Διοικητικού Δικαίου.    

 

 

 

Αξιολόγηση Ιστοσελίδας

Ο δικτυακός τόπος της ΑΔΑΕ είναι σύμφωνος με τα πρότυπα του W3C για το XHTML και το CSS.

Έγκυρο CSS!

Valid XHTML 1.0 Transitional

ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ