Βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ>
Print Page
Increase font sizeReset font sizeDecrease font size

Επιλεγμένα


                                                                                                                                               22.6.2021

ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΩΣ

ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

                                                                                                                                                   

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 
Προς την εφημερίδα τα ΝΕΑ
Και ειδικότερα  προς τους κκ:
1.Γεώργιο Μαντέλα, Δ/ντη
2.Βαγγέλη Λαλιούτη, Δ/ντη Σύνταξης
3. Νίκο Τσάκαλο Αρχισυντάκτη Έκδοσης
 
Θέμα: Αίτημα πλήρους και άμεσης  επανόρθωσης από  δημοσίευμα στα ΝΕΑ κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 παρ. 5 εδάφια α και β του Συντάγματος
Αξιότιμε κε Διευθυντά, Αξιότιμε κε Αρχισυντάκτα
Δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 18.6.2021  (αριθμός φύλλου 1131) στην  εφημερίδα σας άρθρο,  με τον τίτλο “Βόμβα από ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις υπόπτων” υπογραφόμενο από τον κ. Βασίλειο Λαμπρόπουλο (σελ 60-61). Οι παράτιτλοι δίπλα στο άρθρο είναι μεταξύ άλλων  οι ακόλουθοι : “Ζητούν (εννοείται από  την  ΑΔΑΕ) από την ΕΛΑΣ να ενημερώνει κακοποιούς, κατασκόπους αλλά και τζιχαντιστές ότι έχει αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών τους”, “Σοκ στην Κατεχάκη".
Εξαγγέλθηκε δε το άρθρο  αυτό με μεγάλο  τίτλο στην πρώτη σελίδα, που έχει ως εξής: "Η ΑΔΑΕ τινάζει στον αέρα έρευνες ετών” και από κάτω “Προσοχή παρακολουθείστε!”.
Επί του δημοσιεύματος αυτού παρακαλώ να σημειώσετε προς αποκατάσταση της αλήθειας και ενημέρωση των αναγνωστών της εφημερίδας σας, τα παρακάτω:
Η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (εφεξής: ΑΔΑΕ) υφίσταται εκ του Συντάγματος (άρθρο 19), με αποστολή την προστασία της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας - ενός από τα πλέον κρίσιμα και θεμελιώδη  δικαιώματα -του ατόμου. Το δικαίωμα μάλιστα, προστατεύεται κατά τη συνταγματική διάταξη, με απόλυτο τρόπο, ενώ προϋπόθεση για την κάμψη της προστασίας του, αποκλειστικά για λόγους που ανάγονται στην προστασία της εθνικής ασφάλειας ή στη διακρίβωση ποινικών αδικημάτων, αποτελεί σχετική απόφαση της δικαστικής αρχής.     
Το δικαίωμα των πολιτών να ενημερωθούν για την περίπτωση που έχει διαταχθεί σε βάρος τους άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους προβλέπεται παγίως και ρητώς από  τον ίδιο το νόμο, με υποβολή σχετικού ερωτήματος ενώπιον της ΑΔΑΕ (άρθρο 5 §9 του ν. 2225/1994) και δεν είναι  πρόσφατη επινόηση της ΑΔΑΕ. Σε μια τέτοια  περίπτωση  – και πλέον μόνον όσον αφορά τα θέματα διακρίβωσης ποινικών αδικημάτων, με βάση τον ν.4790/2021, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε ισχύ στις 31.3.2021 – η Αρχή νομιμοποιείται να απαντήσει μόνον εφόσον το μέτρο έχει πλέον λήξει και υπό την προϋπόθεση ότι η δικαστική αρχή βεβαιώνει ότι με τη γνωστοποίηση της επιβολής του στον θιγόμενο «δε διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε» η άρση του απορρήτου.
Στο πλαίσιο αυτής της υποχρεωτικής εκ της ως άνω διατάξεως του νόμου διαδικασίας και με αφορμή τον χειρισμό συγκεκριμένης υπόθεσης,  που υποβλήθηκε ενώπιόν της, η Αρχή απηύθυνε ως όφειλε, κατά την άσκηση της συνταγματικής της αρμοδιότητας, σχετικό ερώτημα, με το από 26.3.2021 (και όχι με το από 26.4.2021 όπως  όλως ανακριβώς αναγράφεται στο δημοσίευμα) έγγραφο της στον εκπρόσωπο της εισαγγελικής αρχής, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Κατόπιν αυτών, είναι προφανές ότι είναι απολύτως ανακριβής  η αναφορά στο άρθρο της εφημερίδας σας περί  εγγράφου που δήθεν διαβίβασε η ΑΔΑΕ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με γενικότερη πρόταση- αίτηση  να έχει τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στο θιγόμενο πρόσωπο  ότι παρακολουθείται. Τέτοιο έγγραφο ουδέποτε προφανώς, διαβιβάστηκε στο Υπουργείο, ούτε βεβαίως, η Αρχή συνομιλεί αναρμοδίως και εξωθεσμικώς με φορείς της διοίκησης. Η δε απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που μνημονεύεται στο επίμαχο άρθρο αφορά αποκλειστικά και μόνο την ανταπόκριση της Εισαγγελέως στο ερώτημα που υποβλήθηκε εκ μέρους της Αρχής, στο πλαίσιο χειρισμού της ίδιας υπόθεσης, κατά τα ακριβώς οριζόμενα στον νόμο.
Είναι αυτονόητο ότι η Αρχή πορεύεται κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της με απόλυτη επίγνωση των δύσκολων, αλλά αναγκαίων για τη δημοκρατία, σταθμίσεων που πρέπει κάθε φορά, να επιχειρεί μεταξύ προστασίας της εθνικής ασφάλειας αφενός  και του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων αφετέρου. Ουδέποτε η ΑΔΑΕ θα διανοούνταν να υπονομεύσει ή να ναρκοθετήσει την επιχειρησιακή λειτουργία και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που μεριμνούν για την ασφάλεια της χώρας και την πρόληψη κινδύνων που την απειλούν. Υπό αυτή την έννοια είναι αδιανόητες, βαθύτατα προσβλητικές για το κύρος της Αρχής και στερούμενες πραγματικής βάσεως  οι αναφορές στο επίμαχο άρθρο  περί προτάσεως   της Αρχής προς την ΕΛΑΣ να ενημερώνει «μέλη του οργανωμένου εγκλήματος, βομβιστές, κατασκόπους αλλά και …. τζιχαντιστές»  ότι έχει αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών τους και είναι υπό παρακολούθηση.
Περαιτέρω, η αναφορά στο άρθρο σας στη διατύπωση γνώμης εκ μέρους μελών της Αρχής σε σχέση με πρόσφατη νομοθετική τροποποίηση που αφορά την κατάργηση του δικαιώματος γνωστοποίησης στις περιπτώσεις άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας (και που έλαβε χώρα με το άρθρο 87 του ν.4790/2021) είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Αποτελεί εκφορά επιστημονικής θέσης των ιδίων, η οποία κατά βάση, υπενθυμίζει τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και τα παγίως  νομολογημένα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ υπενθυμίζεται ότι τα επιλεγμένα από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής μέλη της ΑΔΑΕ απολαύουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας. Κατά κανέναν τρόπο δε, δε σχετίζεται με τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Αξιότιμε κε Διευθυντά, Αξιότιμε κε Αρχισυντάκτα
Με δεδομένο τον κρίσιμο ρόλο που διαχρονικά διαδραματίζει ο τύπος στη λειτουργία της δημοκρατίας, είναι αυτονόητο ότι η αποσπασματική και πραγματολογικά ανακριβής πληροφόρηση του αναγνωστικού κοινού προκαλεί σύγχυση ως προς το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Η στρέβλωση των δεδομένων, όσο ευχερώς κι αν παράγει ψευδεπίγραφες ειδήσεις που θορυβούν και εντυπωσιάζουν την κοινή γνώμη, δεν προσφέρει τελικώς καλές υπηρεσίες ούτε στην αλήθεια, ούτε στην διαπαιδαγώγηση επαρκών και υποψιασμένων πολιτών.
Σε αναμονή της πλήρους αποκατάστασης της αλήθειας και του τρωθέντος κύρους της ΑΔΑΕ θεωρούμε επιβεβλημένη τη φιλοξενία της απάντησής μας στο προσεχές φύλο του εντύπου σας. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.  
Με εκτίμηση

Χρήστος Ν. Ράμμος
 
Πρόεδρος της Αρχής Διασφαλίσεως του Απορρήτου των  Επικοινωνιών
Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ.

 (Μπορείτε να κατεβάσετε την ανακοίνωση υπό μορφή .PDF - κλικ εδώ)


Αξιολόγηση Ιστοσελίδας

Ο δικτυακός τόπος της ΑΔΑΕ είναι σύμφωνος με τα πρότυπα του W3C για το XHTML και το CSS.

Έγκυρο CSS!

Valid XHTML 1.0 Transitional

ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ