Βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ>
Print Page
Increase font sizeReset font sizeDecrease font size

Δελτία τύπου


Αναφορικά με την εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 και τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου που αφορούσαν παράνομη χρησιμοποίηση εξοπλισμού και λογισμικού στα κινητά τηλέφωνα, και μόνο, και στα όσα αναφέρθηκαν στην εκπομπή αυτή για την ΑΔΑΕ, ανακοινώνουμε τα εξής:

α) Όλες οι περιπτώσεις παράνομων παρεμβάσεων στα κινητά τηλέφωνα που αναφέρθηκαν στην εκπομπή θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι χρήστες ήταν ενημερωμένοι και έπαιρναν τα κατάλληλα μέτρα αυτοπροστασίας. Σχετικά με την ενημέρωση των χρηστών αναφέρουμε τα εξής:

  1. Οι πάροχοι δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών είναι υποχρεωμένοι από το υφιστάμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, εάν υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του απορρήτου των παρεχόμενων δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης του απορρήτου μέσω της τερματικής συσκευής (π.χ. με την εισαγωγή ιών), να ενημερώνουν σχετικά και άμεσα τους συνδρομητές για τους υφιστάμενους κινδύνους ασφάλειας και για όλες τις δυνατότητες αποτροπής τους.
  2. Η ΑΔΑΕ προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης των χρηστών έχει κατ’ επανάληψη εισηγηθεί, στα πλαίσια πρότασής της για δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, να υπάρξουν ενημερωτικές ημερίδες καθώς επίσης να εκδοθούν ενημερωτικά φυλλάδια για τις διάφορες κατηγορίες χρηστών, προκειμένου να γνωρίζουν τα μέτρα αυτοπροστασίας τα οποία μπορούν να λάβουν.
  3. Η ΑΔΑΕ, παρά το γεγονός ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία δεν έχει αρμοδιότητα για τη χρήση, διάθεση και πιστοποίηση των τερματικών συσκευών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου, ωστόσο σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Τ. έχει εκδώσει από διετίας ενημερωτικό φυλλάδιο για μέτρα αυτοπροστασίας των χρηστών, το οποίο και διανεμήθηκε σε χιλιάδες αντίτυπα.

β) Οι αναφερθείσες περιπτώσεις προσβολής μεμονωμένων κινητών τηλεφώνων με «ιούς» και «κοριούς» κ.λ.π. απαιτούν επέμβαση σε κάθε συσκευή. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να συγκριθούν με την πρόσφατη υπόθεση των μαζικών παρακολουθήσεων πολιτών, όπου απαιτείται εγκατάσταση παρείσακτου λογισμικού στα ψηφιακά κέντρα μεταγωγής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, χωρίς επέμβαση στη συσκευή του χρήστη.


Αξιολόγηση Ιστοσελίδας

Ο δικτυακός τόπος της ΑΔΑΕ είναι σύμφωνος με τα πρότυπα του W3C για το XHTML και το CSS.

Έγκυρο CSS!

Valid XHTML 1.0 Transitional

ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ